American Romanian Academy of Arts and Sciences
Academia Româno Americană de Arte și Științe
Președinte Interimar ARA: Ileana Costea
Bordul de Directori ARA:
Ileana Costea, Vasile Staicu, Dinu Leonte, Oana Leonte,
ARA sit Web: https://main.ara-as.org
ARA Newsletter
(New Series)
Buletin Informativ ARA
(Seria noua)
#3
20 Aprilie, 2023
Titlu: In onoarea Monicăi Lovinescu
ARA și alte activităti românești, 2023.02.24
Comitetul Editorial:
Editor Principal:
Co-editor: Oana Leonte
Monica Lovinescu, poză de pe Wikipedia
===================
Cuprins:
Buletinele Informative ARA recente din seria nouă
- Istoricul ARA Newsletter (Buletinul Informativ al ARA)
- Monica Lovinescu sărbătorită la București
- Evenimente/Activitați ARA recente, 2023-2024
- Spicuiti din numeroasele evenimente românești, 2023-2024
- Câțiva suporteri ARA foarte activi
- Sponsori ARA
==========
Detalii/Referințe/Linkuri pe Internet
- Buletinele Informative ARA recente. din seria nouă
Newsletters ARA (Seria nouă)
- ARA Newsletter #1 (în română și engleză)
- ARA Newsletter #2 (în română și engleză)
- ARA Newsletter #3 (acesta; există și varianta în engleză, la cerere)
Notă: Membrii ARA sunt incurajați să trimeată informații despre activitățile lor spre publicare în Newsletter-ul ARA.
- Istoricul ARA Newsletter (Buletinului Informativ al ARA)
În trecut, pentru mulți ani, ARA a avut un buletin informativ, Newsletter, de mare succes. Editoarea a fost prof Alexandra Gruzinska care nu era de origine română, dar era pasionată de tot ce este românesc. Profităm de această ocazie pentru a-i mulțumi. Ea a adus o contribuție importantă la ARA. Apoi a urmat un interval lung cand nu s-a mai publicat Newsletterul. Iata acum câteva detalii despe istoricul ARA Newsletter. În 1988, sub Președinția Prof. Maria Manoliu Manea, ARA a simțit că este nevoie de un Buletin Informativ al ARA ca mijloc de comunicare între membri, dar nu era nimeni dispus să-și asume sarcina. În 1989, Comitetul Executiv ARA a hotărât să încredințeze publicarea unui Buletin Informativ al ARA unui comitet editorial, ai cărui membri erau profesorii Aleksandra Gruzinska, Dan Gabriel Cacuci, Nicolette Frank (Europa), Monica N. Grecu, Peter Gross, Olga Porumbaru și Mircea Sabău. Adunarea Generală a aprobat proiectul și primul buletin informativ (Vol. 1:1) a apărut în august 1989. Membrii ARA au fost invitați să contribuie cu știri de interes semnificativ despre activitățile lor academice. Editorul general al Buletinului informativ ARA a fost prof. Alexandra Gruzinska, Școala de Litere și Culturi Internaționale, Universitatea de Stat din Arizona. Timp de câțiva ani, Buletinul Informativ al ARA a fost inclus în Directoriul Internațional de Periodice al lui Ulrich. Puteți găsi câteva informații despre Prof. Gruzinska și puteți descărca câteva numere ale Buletinului informativ ARA original (vara 2000, toamna 1999, primăvara 1999, toamna 1988 și vol. 1, iunie 1996) de pe următorul web: https://www.public.asu.edu/~gzl747/ Alexandra Gruzinska a fost profesor de franceză, interesată de cultura română, iar una dintre temele ei de cercetare a fost filozoful român, Emil Cioran. Acum reînviem buletinul informativ ARA. Va fi atât în engleză, cât și în română. Primele trei numere vor fi trimise tuturor membrilor ARA, din trecut și din prezent, precum și tuturor prietenilor ARA și altor persoane pe care le cunoaștem și care credem că apreciază să cunoasca valorile românești. După aceea, Newsletter-ul va fi distribuit doar membrilor activi ARA, ca bonus pentru calitatea de membru. Titlul acestuia va reflecta temele și/sau subiectele principale prezentate în numărul respectiv al buletinului informativ. Acesta va conține informații despre activitățile, evenimentele, știrile ARA, precum și diverse articole scurte pe teme românești, precum ARA însăși, în domeniile Arte și Științe, în România și în întreaga lume. Articole noi vor fi postate pe site-ul ARA ( https://main.ara-as.org/ ).
==========
- Monica Lovinescu sărbătorită la București
Acest ARA Newsletter #3 este dedicat Monicai Lovinescu, cea care, câteva decenii, la Paris, a fost vocea libertătii neînfricate pentru români în timpul comunismului acerb.
Monica Lovinescu (n. 19 noiembrie 1923, București – d. 20 aprilie 2008, Paris) a fost un intelectual român care și-a dedicat viața și opera luptei împotriva totalitarismului comunist. A fost căsătorită cu poetul Virgil Ierunca și acesta important în exilul românesc.
Monica Lovinescu a studiat limba franceză la Facultatea de Litere a Universității din București. A fost lingvistă, jurnalistă, autobiografă, critic literar, eseistă și traducătoare.
După 1947 a trăit și a activat în exil în Franța, fiind una din cele mai cunoscute voci ale postului anticomunist Radio Europa Liberă, unde a realizat, printre altele, emisiunea Teze și antiteze la Paris. Mama sa a sfârșit în închisorile staliniste, un fapt care a marcat-o pentru tot restul vieții. Angajamentul ferm anticomunist s-a soldat în 1977 cu un atentat asupra vieții sale și cu campanii de calomniere în presa românească și în publicațiile finanțate de către regimul comunist. Dupa 1990, pentru bogata ei activitate i s-a acordat Ordinul național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer.
(Text continând fragmente din pagina Monica Lovinescu din Wikipedia.ro)
Evenimente dedicate sărbătoririi Centenarului Monica Lovinescu :
- Pe 19 noiembrie 2023, a avut loc la Ateneul Roman din București Gala Monica Lovinescu.
Radio România Cultural
- Pe data de 5 decembrie 2023, la cea de a 50-ea sesiune online a Cenaclului “Destine Literare” din Montreal, Canada (moderator Alexandru Cetățeanu), de când a început pandemia , a avut loc un Zoom dedicat Monicăi Lovinescu. Linkul spre Youtube-ul Zoom-ului poate fi cerut de la urmatoarea adresa email:
- Monica Lovinescu – 100 de ani de la naștere, Fundatia Humanitas AQUA FORTE – Centenar ; Monica Lovinescu – programul de la sarbatorirea de la Ateneul Roman
- CENTENAR Monica Lovinescu, vocea care a dat speranță românilor sub regimul comunist. „Ceaușescu voia să rămân ca o legumă“
- Commentary: Why Does Monica Lovinescu Matter? (in English)
- Biografie si cărți de Monica Lovinescu (pagina in romana)
- Proiectul “Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”. Gabriel Liiceanu, Youtube
==========
- Evenimente/Activități ARA recente, 2023-2024
- 26 Martie 2023, Basarabia o rană deschisă, Omagiu Aniversar, Ziua Alipirii Basarabiei, Evenimnet hybrid, via Zoom si “la fața locului”, organizat si sponsorizat de ARA impreuna cu Biserica Ortodoxa Invierea Domnului din Hayward, California, zona San Francisco, SUA.
- 5 Mai, 2023, Simpozion ARA via Zoom pe tema Economie: „Cercetarea economică – bază pentru fundamentarea deciziilor la nivel micro și macroeconomic” via Zoom.
- Mihai Georgian Danuț a obtinut Premiul ARA Nicolae Stoica.
- 13 Septembrie 2023, Eveniment hibrid ARA Smaranda Brăescu sărbatorită la Câmpina, România, https://www.youtube.com/watch?v=dhz4yotHKaQ
- 9 Martie 2024, la aniversarea a un an de la plecarea spre alte lumi, au fost create 2 Youtube-uri (un al 3lea “în lucru”) despre evenimentul ARA McDaniel din 29 Aprilie 2024.
Un rezumat al ambelor parti I si II, “Teaser” (35 minute)
Partea I a Zoom-ului de Celebrare (1 ora 52 minute)
Cuprinde referințe la opere de arta americane, cu speeche-uri complete si linkuri de referinta in subsol, in textul de descriere a video-ului
Parte II a Zoom-ului de Celebrare
in curs de editare, cu opere pe teme romanesti (postere Ilie Nastase, Dumitru Prunariu, Simona Halep, ilustratii la poezii de Eminescu, Blaga, Blandiana, si participare la congresle ARA din 2015 incoace)
- 21 Ianuarie 2024, Biserica Învierea Domnului, Hayward, California
Eminescu / Ziua Unirii / Ziua Culturii Naționale,
Organizatori: Oana și Dinu Leonte.
Sponsori: ARA și Parohia Învierea Domnului.
18 Martie 2024, Ziua Unirii Basarabiei cu Romania,
Video interview la Sibiu, Anca Sîrghie – Cristian Florea
- Aprilie 2024, Revista Porțile Nordului – Mihai Ganea și Virginia Paraschiv, Baia Mare, România
- Iunie 2023, Jurnalul ARA: ARA Journal Arts and Humanities (new series) No.36.1 (2019), editor Dr. Oana Leonte, Membru în Bordul de Directori al ARA.
Costul volumului este $25 (plus costul expedierii); pentru detalii comandă vă rugăm să scrieți la adresa .
Cuprinsul volumului este accesibil la linkul ARA Journal 36.1 (2019) Table of Contents – ARA Journal (new series) (ara-as.org): click Download
==========
- UNESCO – biblioteca digitala mondiala
Unesco a venit cu marea idee de a oferi acces gratuit la biblioteca digitală mondială de pe internet.
Link-ul : https://www.wdl.org/fr (pentru Franța. Colecționează hărți, texte, fotografii, înregistrări și filme din toate timpurile.)
- Spicuiti din numeroasele evenimente românești, 2023-2024
- Cenaclul “Destine Literare” – Publica revista Asociatiei Scriitorilor Nord Americani (North American Writers Association -ASTRAN),https://destine-literare.com/home/.
- Alexandru Cetățeanu este fondatorul si moderatorul cenaclului lunar, Montreal, Canada. Sesiunile Zoom sunt foarte lungi (peste 6 ore) și au o audienta larga. Multe din sesiunile Zoom sunt postate pe Internet ca Youtube-uri. Un exemplu:
DESTINE LITERARE (Mai 13 2023)
- Discutii despre viitorul cartii imprimate si “corectitudinea politica” cu Anca Sîrghie, Ileana Costea, Smaranda Livescu, Carmen Stanescu-Luca, Liviu Pendefunda, Sebastian Doreanu, https://www.youtube.com Jan.21, 22, 2023
- Literary Destinies (Destine Literare) International: Intalniri literare lunare via Zoom
- Melidonium magazine, Roman, România, https://melidoniumm.wordpress.com
Mar 23, 2022, Article by Ileana Costea about “Destine Literare”
- Liga and the Union, o organizatie comunitară romaneasca in zona Los Angeles-ului, condusă de dna Daniela Istrate, a organizat un eveniment cu ocazia piesei de teatru jucată de Claudia Motea, Brâncuși Cântecul Pietrei (după cartea ei, Brâncuși dragostea mea).
- Ileana Costea a scris un articol despre această piesă de teatru care a aparut în colona ei culturală în revista Românul Australian Nr. 270, Septembrie-Octombrie 2023, Melbourne, Australia, pp. 3 și 5
http://s252346702.onlinehome.us/RomanulAustralian/ClaudiaMoteaNr270.pdf
- Un eveniment sponsorizat de SEE fest (South East European Film Festival/Festivalul de filme Sud-est europeme) a prezentat noul film
- “Who I am not” (regizoare Tunde Svorkan; producător Andrei Zinca), 11 noiembrie, 2023 în Noho, North Hollywood, California
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=I1cIkcXltPE
- Participarea unei largi delegatii de 11 reprezentanti ai companiei de cinematografie din România la American Film Market (AFM) din Santa Monica
- Article: A show case in Romanian Creativity in Movie business, AFM 2023, https://crfm.fepic.ro/
- Article: Creative Romanian Film Makers brings 11 dynamic companies to the AFM
- Muzeul Exilului Românesc la Craiova, România
Youtube despre inaugurarea Muzeului Exilului Românesc
Lingvistă la Academia Română, dna Dr. Anca Fanea a participat la inaugurare și a donat muzeului un număr mare de jurnale ARA. Dna Dr. Anca Fanea, membru ARA by call, este activă in ARA de zeci de ani, coordonand participarea membrilor din țară la Congresele ARA în timpul când dna Prof. Maria Manoliu Manea era Președinta ARA.
- Mirela Roznoveanu a luat un interviu Anei Chelariu despre cartea de artă populară a acesteia, recent publicată.
https://youtu.be/qvvQTVTZ6cw, May 2023
- Talk show (in limba română) la Radio Romania International (RRI) despre Jerry W. McDaniel, Mai 2023
- Anca Sîrghie, conferentiar Universitatea Sibiu care a participat intens in ultima vreme la evenimente ARA, a avut mai multe activități recente printre care:
- a prezentat comunicarea Emil Cioran de la exilul politic la exilul interior în “Exerciții de admirație”, la Colocviul Cioran, Ediția a XXIX-a Rășinari în 6 mai 2023, aducând un unghi nou de abordare.
- a comunicat tema pe Lucian Blaga-profesorul, laFestivalul Internațional “Lucian Blaga”, Ediția a XLIII-a Sebeș-Lancrămîn 13 mai 2023,valorificând caietele de notițe ale unei studente din anii refugiului Universității “Regele Ferdinand I” din Cluj la Sibiu.
- a susținut la ediția a VII-a a Școlii Academice ”Gh. Lazăr” din Avrig comunicarea Monumente sculpturale cu Gheorghe Lazăr în România, sesiune desfășurată în 16 septembrie 2023 la Biserica “Duminica Floriilor” din orașul Avrig, cu ocazia Bicentenarului morții primului dascăl de limba română al neamului românesc. Atmosfera sesiunii a fost cu adevărat academică, prin valoarea comunicărilor susținute, mai ales că în curtea acelei Biserici este înmormântat Gheorghe Lazăr.
- Publicare și lansare de carte, Mihai Ganea, ARA Member by Call, romanele “Viola” (despre mama autorului) și ”Magistra” (despre Virginia Paraschiv).
Cărțile pot fi rasfoite și citite în întregime pe gratis, în biblioteca digitală a Centrului de Excelentă “Porțile Nordului”, Baia Mare.
- Biblioteca
- Romanul Viola
- Revista Romanul Australian Nr. 269 – articol despre romanul Viola de Ileana Costea
- Ecouri la cartea “Viola”
- Lansare de carte “Viola” și “Portretele Smereniei”, 28 Septembrie 2023, Satu Mare.
- Romanul “Magistra” de Mihai Ganea, cu prefata de Ileana Costea
- Cronica de carte, “Magistra”
- Dr. Ana Racoveanu,
Cercetator Emeritus la Departamentul de Stiinta Materialelor al Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL), California, USA, cu o activitate stiintifica remarcabila in sinteza, formularea si procesarea materialelor energetice, laureata a premiului “Nicolae Teclu” pentru chimie al Academiei Romane (1991),un premiu ce se ofera numai odata in viata, a dezvoltat o metoda unica de sinteza a materialelor energetice cu eticheta izotopica, care a deschis calea examinarii stiintei materialelor energetice.
.
Ana Racoveanu sintetizeaza compusi energetici cu eticheta izotopica pentru a produce munitii ce pot fi manevrate si utilizate in conditii de protectie si siguranta. Foto Julie Russell/LLNL.
- Dr. Oana Leonte
Director Cercetare, Berkeley Polymer Technology, California, USA, ARA Journal Editor-in-Chief and ARA General Secretary a fost distinsa cu Preimul de Excelenta prentru intreaga activitate profesionala de catre Societatea de Inginerie Chimica a Romaniei la International Chemical Engineering and Materials Symposium, SICHEM 2024, POLITEHNICA Bucharest, Romania, 11- 12 Aprilie 2024. Deasemeni a fost inclusa in publicatia Who’s Who in America (2024-2025) si in Marques Millenium Magazine (2024) pentru realizari exceptionale, care o plaseaza in topul profesionistilor de profil.
Dr Oana Leonte este laureata a premiului “Nicolae Teclu” al Academiei Romane (1978),cel mai prestigios premiu pentru cercetare in Romania, care se ofera numai odata in viata.
Viorel Chesaru, Lidia Lazu si Ileana Costea
Film românesc în California / Creatori de poveste – 3.06.2024
Lazu Invitați – Ileana Costea, Viorel Chesaru Producător …
==========
Câțiva suporteri ARA foarte activi
Raluca Andrei, Membru ARA by Call
Co-editor ARA Journal
Grafică pentru ARA
Absolvent Univ Facultatea de Filologie
Student Facultatea de Teologie, Universitatea Targoviste
Vasile Badiu, Membru ARA by Call
Matematician petrolist, mulți ani membru activ la SPE (Societatea Inginerilor Petroliști), reprezintă ARA la diversele evenimente culturale din Câmpina. A făcut prezentari la Congresele ARA din ultimii ani, și o prezentare la evenimentul hibrid Smaranda Brăescu pe 13 septembrie, 2023. Este prezent din partea ARA la multe alte evenimente culturale la Muzeul Hașdeu și la cafeneaua culturală “Prăjitoria cu Povești” din Câmpina, România.
Laurențiu Buzenchi, comandor în rezervă, Președintele Asociației Române pentru promovarea și istoria Aviației – ARPIA Cluj “Smaranda Brăescu”
A organizat diverse evenimente Smaranda Brăescu în colaborare cu ARA
Alexandru Cetățeanu, Inginer/scriitor, fondatorul Cenaclului Literar Destine și al ASTRAN (Asociatia Scriitorilor Români din America de Nord)
A participat activ la activități ARA și asociațiile pe care le conduce au fost sponsori la câteva evenimente ARA online pe Zoom.
Mihai Ganea și Virginia Paraschiv
Porțile Nordului, Baia Mare, România
Membri on Call ARA
Publică și promovează activități /evenimente ARA în Baia Mare prin Porțile Nordului – Centru de Excelență pe careîl conduc la Baia Mare; au saptămânal un show radio și TV și au creat o frumoasă bibliotecă digitală
Valentin Luca
IT, Montreal Canada, Cenaclul Destine Literare
A oferit un important suport technic la evenimente ARA Zoom
Lidia Lazu
Artistă și poetă. Realizatoarea programului “Creatori de poveste” pe Publive.rom Bucuresti, România.
A făcut numeroase interviuri cu membrii și susținatorii ARA.
Felicia Morariu
Informaticiană, specialist în rețele, lucrează la California State University, Northridge (CSUN).
Consultant tehnic la evenimente ARA Zoom.
Adriana Păduraru
Câștigătoarea primiului premiu de economie ARA, “Nicolae Stoica”, Iași, 2018.
Anca Sîrghie
Conferențiar la Universitatea din Sibiu, scriitoare
A participat la numeroase evenimente ARA pe Zoom, a făcut prezentări și a organizat un interviu.
Ben Todică
Realizator de programe TV și Radio in Româna, la Melbourne, Australia
A avut un rol importnat prin postarea a numeroase informatții despre evenimente ARA pe blogul lui, vizitat de un larg public international
==========
Sponsori ARA
ASTRAN (Asociația Scriitorilor Romani din America de Nord)
Biserica Învierea Domnului, Hayward, California, SUA
Blue Heron, Los Ángeles, California, SUA
Cenaclul Destine Literare, Montreal, Canada
Porțile Nordului – Centru de Excelență, Baia Mare, Romania
Prăjitoria cu Povești, cafenea culturala Câmpina, România
Publive.ro, București, România
Radio România Internațional (RRI), București, România
Radio România Actualitați
Voxx Studios, Glendale, California, SUA