INVITAȚIE

Cu ocazia aniversării a 89 de ani de la stabilirea recordului mondial absolut de parașutism al Smarandei Brăescu (de la 7233 metri, la Sacramento în California) sunteți invitat la un eveniment Zoom, pe 20 mai 2021, 10:30AM (ora Los Angeles, PST); 13:30PM EST; 20:30PM ora României; 19:30PM Europa de Vest; 3:30AM Australia).

Organizatori:
cdr.av.r. Laurențiu Buzenchi, ing. Nick Suciu, prof. dr. Ileana Costea.

Consultant tehnic și de promovare eveniment: Teodor Stan, The Immigration Research Forum

Moderator: prof. dr. Ileana Costea

Programul

Deschiderea evenimentului:

· Scurtă prezentare a Smarandei Brăescu și a evenimentului
Prof. Dr. Ileana Costea
Președinte Interimar, Academia Americano Română de Arte si Științe (ARA); Director, I.C-. ART

· Moment de onorare a D-lui Alex Bartoc, inițiator al primei aniversări a Smarandei Brăescu la Sacramento in 2013. Va prezenta activitațile sale de promovare a Smarandei Brăescu din 1990-2020.

· Mesaje din partea unor instituții de aviație din SUA: Ex. Muzee de Aviație din California, din Sacramento, San Diego, Palm Springs; Smithsonian Institution, Cessna, Northrop, Centrul de Parasutism Perris, Temecula, California

· Cuvânt de deschidere
Dr. Cosmin Dumitrescu, Consul General al României la Los Angeles

· Adresă oficiala, Consul Onorific al României la Sacramento, Alin Alistar

Prezentări:

  • Regina Aerului – Smaranda Brăescu
    Prezentator: prof. dr. Tudor Sireteanu, membru corespondent al Academiei Române, nepot al Smarandei Brăescu
  • Prietenia mamei mele cu Smaranda Brăescu
    Prezentator: prof. dr. Mircea Goga, pâna în 2018 profesor la Sorbona, Paris, nepot al marelui Octavian Goga, a cărui mamă, Emilia Ilie Goga, a fost cea mai tânără femeie care a obținut la 16 ani brevet de pilot și care a fost bună prietenă cu Smaranda.
  • Filmul documentar “Măndița”
    Prezentator: col. Cornel Mituț, autorul documentarului
    Film realizat după o idee a ARPIA ”Smaranda Brăescu” Cluj; A primit Premiul III, Sabia de bronz, la Festivalul filmului documentar de la Varșovia  (15 minute din film, comentate de autor).
  • “In Memoriam – Smaranda Brăescu”
    Prezentator: cdr. av. r. Laurențiu Buzenchi, manager de proiect al ARPIA “Smaranda Brăescu 90”, președinte al ARPIA “Smaranda Brăescu” Cluj. Prezentare Power Point a recunoștinței postume față de eroină: Monumente și Documente contemporane. Imagini din Cimitirul central din Cluj. Numărul aniversar al revistei AERONAUTICA a ARPIA. Cartea dedicată eroinei “Smaranda Brăescu: Lăsați-mă să zbor!” (în pregătire). Proiectele ARPIA legate de aniversarea a 90 de ani de la recordurile ei.
  • Avioanele Smarandei Brăescu
    Prezentator: François Charvieux (Franța), mulți ani Inginer de Zbor la compania aeriana Air France; calificare BOEING 727 la SEATTLE (hiver 1971)
  • Eveniment Smaranda Brăescu la Sacramento in 2020

Prezentator: Inginer Nick Suciu, fondator si CEO Skylark USA Aircraft

“Smaranda Brăescu a fost prima parașutistă și a treia femeie pilot din România.

Ea a realizat două recorduri mondiale la parașutism, feminin (6.000m) in câmpia Bărăganului pe 2 oct. 1931 și recordul mondial absolut de parașutism (7.233 m), la Sacramento, California, in 19 mai 1932.

A fost decorată cu Virtutea Aeronautică cu Crucea de Aur și Baretă de Aur de către regale Carol al II-lea.

A traversat în zbor cu un avion monomotor Marea Mediterană, de la Roma la Tripoli 1.100 km în 6 ore.

Pentru realizările ei a fost numită “Regina aerului”.

A facut parte din “Escadrila Alba” în al doilea război mondial transportând răniți de pe frontul de est.

Recordul mondial absolut de salt cu parașuta de la înălțime, stabilit la Sacramento, California, a fost un record româno-american: realizat de o româncă,

Smaranda Brăescu cu avion american, pilot american, pe teritoriu american și omologat de Federația Aeronautică Americană. Mai mult decât atât, Smaranda Brăescu a fost primul pilot străin brevetat în SUA. Muzeul de Aviație din Sacramento are în colecția lui două panouri cu imagini ale Smarandei Brăescu.

Limba oficială a evenimentului va fi engleza. Vor fi prezentări în limba romană și în limba engleză. Toate vor fi subtitrate, cele în romana vor avea subtitrari în engleză, și vice-versa. Lista participanților va fi compusă atât din români cat și din americani. După prezentări va urma o sesiune de Întrebari și Răspunsuri, cu traducere în direct.

Lucrăm și la un afiș Smaranda Brăescu pe care apar scrise realizarile ei.

Detalii despre eveniment într-un email următor. Cei ce doresc sa participe la evenimentul pe Zoom sunt rugați să se înscrie trimițand un email la:

Link-ul Zoom

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/97471172421?pwd=NnlUaEs5Z0U2S3J0a1haY0lwcXZRZz09

Meeting ID: 974 7117 2421
Passcode: 937891

Organizatorii evenimentului:

ARPIA – Asociația Română pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii – “Smaranda Brăescu” – filiala Cluj.   arpia-filialacluj.ro
ARA – Academia Româno-Americană de Arte și Științe.    main.ara-as.org

Sponsorii evenimentului:

I.C. ART, LLC ic-art-gallery.com
Trezoreria Documentelor (Arhivare, Digitalizare, Depozitare Documente) www.380v.roThe Immigration Research Forum:   immigrationresearchforum.org