„Noopali” – de Cristian Cârstoiu

Cele opt povestiri care formează volumul de debut al lui Cristian Cârstoiu, „Noopali”, spun, la rândul lor, povestea autorului, care a reușit să îmbine cu eleganță elementele din cultura românească, cu realitatea vieții de zi cu zi din Statele Unite, unde locuiește în prezent.

Rezultatul: o colecție fascinantă de povestiri hard-SF, cu ritm alert, dialoguri savuroase și o sumedenie de informații științifice de actualitate inserate cu măiestrie, toate arătând o cultură generală și o educație științifică extrem de solide.

http://pavcon.ro/product_info.php?products_id=687

Citind cartea, am avut impresia că urmăresc un film, suportul fiind de astă dată hârtia și nu pelicula. Am savurat, pur și simplu, poveste după poveste, căci n-am mai reușit să o las din mână. Contextele scenelor sunt descrise în așa fel încât în minte ți se formează cu rapiditate imagini în care personajele se mișcă dezinvolt, ducând mai departe acțiunea și ținându-te în priză pagină după pagină. Demnă de remarcat este maniera în care autorul face acțiunea să evolueze, în mare măsură aceasta fiind consecința ideației personajelor și mai puțin reacțiile acestora la ceea ce (li) se întâmplă.

Un alt aspect important, care oferă varietate și consistență acestei culegeri de povestiri, este diversitatea paletei de tematici și actualitatea lor. Dacă în „Noopali”, „Simetrie” sau „Stellavirus” acțiunea are loc în prezent, în lumea profesională a cercetătorilor din diferitele laboratoare și institute din lumea întreagă, iar componenta fantastică este inserată cu migală printre ședințe și e-mailuri, la polul opus se află „Nisipurile timpului”, unde magia și călătoria în timp sunt la ele acasă. „Avertismentul lui Marte” relatează primul contact cu o tehnologie extraterestră, iar „Crimă sub clar de Pământ” și „Vânătorul de comete” ne arată care ar putea fi viitorul omenirii alături de Inteligența Artificială.

Câteva citate din recenziile cititorilor:

„M-am bucurat de cartea asta ca un copil care primește jucării de Craciun” – Augustin Mihăilă, magician.

„Am fost fascinat de ușurința și lejeritatea textului, care transmite într-un stil imagistic narațiunea.” – Conf. Univ. Ovidiu Cupșa

 „Cartea te transpune într-o stare ușor euforică, ca după vizionarea unui film bun” – Isabelle Andrei, tehnoredactor.

„Această colecție de nuvele este o gură de aer proaspăt. Este o carte cu lipici – odată ce ai apucat-o, nu o mai lași din mână până la sfârșit, moment în care începi să cauți în jur volumul următor.” – Dr. Daniel Costache.

„Urmărind asolizarea roverului Perseverance pe Marte am realizat cât de bine documentată a fost această carte. […] are o nuanță de mister și aventură care te face să nu o lași până nu o termini.” – Adrian Iacob, copywriter.